گردشگری سلامت ایران   

دو شنبه 11 تیر 1403

گردشگری سلامت ایران 

 بر اساس اطلاعات ارائه شده در پنجمین کنفرانس گردشگری سلامت کشورهای اسلامی 2019  تعداد کل گردشگران سلامت به ایران درسال 2018 بالغ بر  500،000 نفر و در آمدهای ناشی از آن به یک میلیارد دلار رسیده است. ( به دلیل مشکلات موجود درزیر ساخت ها آمار ارائه شده با مشکلاتی همراه بوده و جمع آوری داده ها دقیق نمی باشد ) کشورهای آذربایجان ، عراق ،ترکمنستان ،  افغانستان ، کویت ، سوریه ، لبنان ، بحرین ، قطر ، ترکیه و عمان بیشترین سهم را در آمار گردشگری سلامت ایران دارا هستند. البته ایرانیان مقیم خارج از ایران ( ا نگلیس ، استرالیا ، آلمان  ، کانادا  ، ایالات متحده ) که جمعیتی بالغ بر شش میلیون نفر را شامل می شود ، که در 50 سال اخیر از ایران مهاجرت کرده اند سهم عمده ای در آمار گردشگری سلامت ایران دارا هستند.  بخش دیگری از ایرانیان مقیم خارج از ایران با حدود دو میلیون نفر جمعیت ، ساکنان کشورهای حوزه خلیج فارس شامل امارات متحده ،کویت ، قطر ، بحرین و عمان هستند. این جمعیت در طول یکصد سال اخیر از ایران مهاجرت کرده اما به نحوی تابعیت کشورهای حوزه خلیج فارس را دارا می باشند.

اتباع کشورهای همسایه که جهت درمان به ایران سفر می کنند بطور عمده جهت خدمات زیر به مراکز درمانی مراجعه می نمایند :   ناباروری ، جراحی های قلب ، بیماری های چشم ، جراحی پلاستیک و زیبایی ، درمان سرطان ، جراحی های اورتوپدی  ، پیوند اعضا به ویژه کلیه ، خدمات دندانپزشکی و ترموتراپی.                    

 ایرانیان مقیم سایر کشورها اعم از گروه اول و دوم برای انجام اقدامات درمانی در تمامی زمینه های پزشکی به ایران سفر می کنند. هزینه های بسیار پائین انجام اقدامات درمانی در ایران و همچنین کیفیت بالای خدمات نسبت به کشورهای همسایه اغلب علت مراجعه بیماران به مراکز درمانی ایران می باشد. توجه داشته باشیم که ایرانیان مقیم سایر کشورها برای دریافت خدمات پزشکی در ایران به غیر از علل قبلی ، احساس امنیت در سرزمین مادری را  بیشتر مورد توجه قرار می دهند.                                                

 در حال حاضر اغلب بیمارستان های دولتی و خصوصی ایران دارای واحد   IPD( International Patient Department ) بوده و آماده پذیرش بیماران از سایر کشورها می باشند ولی به علت مشکلات بخش گردشگری و زیر ساخت های مدیریتی و البته فقدان مجموعه های بیمارستانی زنجیرهای ، انجام اقدامات لازم جهت جذب گردشگر در حوزه سلامت برای بیمارستان ها را بسیار گران کرده است.  عمده شهرهای ایران که در زمینه گردشگری سلامت فعال هستند شامل تهران ، مشهد ، شیراز ، اهواز ، تبریز ، اصفهان ، اردبیل ، قم ، ارومیه و رشت هستند.

شورای استراتژیک گردشگری سلامت در سال  2015 با مشارکت وزارت بهداشت ، وزارت امور خارجه و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تشکیل شده و ضمن تشویق بیمارستان ها و کیلینیک ها به تشکیل واحد  IPD    از شرکت ها و آژانس های  گردشگری  سلامت  نیز حمایت می نمایند. شرکت های گردشگری سلامت در ایران در اغلب موارد همان شرکت های گردشگری هستند که به فعالیت در حوزه سلامت نیز ابراز علاقه نموده اند و تعداد اندکی از این شرکت ها به صورت تخصصی و با هدف گردشگری سلامت تشکیل شده اند. از بین چهل شرکت  که لیست آنها ارائه شده به جرعت می توان گفت که تنها چهار شرکت صرفا در زمینه گردشگری سلامت فعالیت می نماید و اغلب آنها در زمینه عام گردشگری و بعضا در زمینه واردات و صادرات تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی فعالیت می نمایند

 در کل شرکت های توریسم سلامت در ایران با هدف جذب گردشگری سلامت به ایران تشکیل و تشویق می شوند ولی شرکت ها و آژانس های گردشگری ایران به علت ماهیت کارشان ( توریسم به خارج از کشور ) در خلاف جهت مورد نظر دولت فعالیت می نمایند.                             

 هدف ما از تشکیل شرکت توریسم سلامت  ( زیرک سلامت ایرانیان ) در راستای قرارگیری در بطن صنعت توریسم سلامت ایران بوده و در این مسیر ارتباط  با کلیه  بیمارستان ها و نیز شرکت های  موجود را آغاز کرده ایم.